WielrennenMaastricht.nl

Luik-Bastenaken-Luik logo

Luik-Bastenaken-Luik 2018

Luik-Bastenaken-Luik (fr: Liège-Bastogne-Liège) is een wielerklassieker die sinds 1892 wordt verreden en tegenwoordig de reeks voorjaarsklassiekers afsluit. De eendaagse wedstrijd maakt deel uit van de UCI WorldTour kalender. LBL wordt ook wel "La Doyenne" genoemd, wat letterlijk "de ouderdomsdeken" betekent en verband houdt met de lange levensduur van deze klassieker. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Société du Tour de France, die ook de Ronde van Frankrijk organiseert.

In 2018 wordt Luik-Bastenaken-Luik verreden op zondag 22 april, met net als vorig jaar ook een wedstrijd voor dames.


Ga naar: Het laatste nieuws | Het parcours | De hellingen | De winnaars | Toerversie
Winnaar Luik-Bastenaken-Luik 2017: Alejandro Valverde
In 2017 won Alejandro Valverde zijn vierde Luik-Bastenaken-Luik

verslag Luik-Bastenaken-Luik 2017

Luik-Bastenaken-Luik 2017 werd gewonnen door de Spanjaard Alejandro Valverde (Team Movistar), zijn vierde overwinning in La Doyenne. Hij versloeg de Ier Daniel Martin en de Pool Michal Kwiatkowski en droeg zijn zege op aan Michele Scarponi, die een dag eerder omkwam bij een verkeersongeluk.

De eerste Luik-Bastenaken-Luik voor dames werd gewonnen door de Nederlandse Anna van der Breggen. Daarmee voltooide zij de hattrick van de heuvelklassiekers, na haar eerdere overwinningen in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl.

parcours luik-bastenaken-luik 2018

start en finish

De wedstrijd begint in Luik en gaat van daar naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens en vervolgens weer terug. De aankomst ligt niet altijd in de stad Luik zelf; de laatste jaren (ook dit jaar) is Ans de aankomstplaats. De dames starten in Bastenaken en de laatste 45 km zijn gelijk aan de finale voor de heren.

route luik-bastenaken-luik 2018

De renners leggen in Luik-Bastenaken-Luik 2018 258 (heren) en 135 (dames) kilometer af.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2018 heren
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2018 dames

hellingen

Er zijn allerlei Ardense beklimmingen in het parcours opgenomen, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. De Rosier en la Redoute zijn bekende klimmen in de route. Voorheen was de beklimming van de Saint-Nicolas, een korte steile klim op ongeveer 5 km van de finish, vaak beslissend. In 2008 werd echter een nieuwe beklimming toegevoegd: de Roche-aux-Faucons, die sindsdien ook vaak de scherprechter was.

Luik-Bastenaken-Luik 2018 voor de heren kent elf geklassificeerde klimmen. Daarvan zaten er twee niet in de editie van vorig jaar: de Côte de Bonnerue die op de heenweg naar Bastogne moet worden bedwongen en de Côte de Mont-le-Soie op de terugweg. De dames vinden op hun route vier geklassificeerde klimmen.

nieuws luik-bastenaken-luik 2018

Team Sunweb met Dumoulin en Oomen naar Luik-Bastenaken-Luik

18 april - Dumoulin maakte begin januari tijdens de ploegpresentatie al duidelijk dat zijn programma in aanloop naar de Giro d'Italia er nagenoeg hetzelfde uitziet als vorig jaar en dat hij ook mee zou doen aan Luik-Bastenaken-Luik. De Limburger is één van de vier renners waar Sunweb zondag op inzet. "Ons doel is om Dumoulin, Oomen, Matthews en Geschke naar de finale te rijden, zodat we meerdere mogelijkheden en opties hebben", aldus ploegleider Aike Visbeek.
Team Sunweb met Dumoulin en Oomen naar Luik-Bastenaken-Luik (nu.nl)

twee nieuwe klimmen in LBL 2018

25 januari - Van de elf klimmen die Luik-Bastenaken-Luik in 2018 kent, zaten er twee niet in de editie van afgelopen jaar. Het zijn de Côte de Bonnerue en de Côte de Mont-le-Soie.
Twee nieuwe klimmen in Luik-Bastenaken-Luik 2018 (site organisatie)

winnaars luik-bastenaken-luik

De Belg Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik 2017 werd gewonnen door de Spanjaard Alejandro Valverde (Team Movistar) Nederlands succes was er nog in 2016, toen Limburger Wout Poels won. In 1988 zegevierde Adrie van der Poel in La Doyenne. In 1983 won Steven Rooks en in 1960 was Ab Geldermans de beste.
Laatste 5 winnaars:
2017Alejandro Valverde (Spa)
Anna van der Breggen (Ned)
2016Wout Poels (Ned)
2015Alejandro Valverde (Spa)
2014Simon Gerrans (Aus)
2013Daniel Martin (Ier)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1892 tot nu.


luik-bastenaken-luik zelf fietsen

Tilff-Bastone-Tilff - 20 mei 2018
Luik-Bastenaken-Luik - 21 juli 2018
L-B-L (Le Champion) - 11 augustus 2018