WielrennenMaastricht.nl


Amstel Gold Race logo

Amstel Gold Race 2019

De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse eendaagse profwielerwedstrijd en heeft de WorldTour-status. Deze klassieker staat al sinds 1966 op de kalender. Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en veel korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. Ondanks dat het parcours van de Amstel Gold Race geen lange klimmen of kasseienstroken bevat, hoort de Gold Race daardoor bij de zwaarste WorldTour-wedstrijden. Sinds 2017 wordt er weer een dameswedstrijd verreden. De Amstel Gold Race 2019 wordt verreden op zondag 15 april 2019. Dat is in het paasweekend.

Een dag voor de wedstrijd is er de Amstel Gold Race TOERVERSIE 2019.

Ga naar: Het laatste nieuws | Het programma | Het parcours | De hellingen | De winnaars

verslag amstel gold race 2018

De Amstel Gold Race 2018 werd gewonnen door de Deen Michael Valgren (Astana). Na de wedstrijd van Maastricht naar Valkenburg met een erg spannende finale versloeg hij voormalig winnaars Enrico Gasparotto en Roman Kreuziger in de sprint. De race werd gedomineerd door een kopgroep van negen met de Nederlanders Bram Tankink en Oscar Riesebeek. Tankink reed zijn laatste Amstel Gold Race.
Klik hier voor de uitslag op procyclingstats.com

Wereldkampioene Chantal Blaak heeft de Amstel Gold Race voor vrouwen van 2018 gewonnen. De renster van de ploeg Boels-Dolmans sprintte in Valkenburg naar de overwinning. Landgenote Lucinda Brand eindigde op de tweede plaats, voor de Australische Amanda Spratt.

programma amstel gold race 2019

(onder voorbehoud)
09:00Ploegenpresentaties
10:30Start Heren
10:50Start Dames
14:45Start live uitzending
14:04Verwachte finish Dames
17:10Verwachte finish Heren

parcours amstel gold race 2019

Het definitieve parcours voor 2019 is nog niet gepubliceerd, onderstaande informatie is dus nog onder voorbehoud!

start en finish

Het startschot van de Amstel Gold Race 2019 zal worden gegeven op het Vrijthof in Maastricht (voorheen was de Markt de startlocatie), om 10.30 uur. De finish ligt zo'n 2 km voorbij de top van de Cauberg in Valkenburg (Vilt), op de zelfde plek als het WK wielrennen in 2012.

Net als de afgelopen twee jaar zit in 2019 de Cauberg niet meer in de laatste lus. Met smallere wegen wordt beoogd de koers eerder te laten ontbranden. Na de Geulhemmerberg wordt niet meer de brede afdaling van de Rasberg genomen, maar de parallel gelegen Kuitenbergweg richting de wijk Amby. Na de beklimming van de Bemelerberg wordt er in Gasthuis niet rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan.

route amstel gold race 2019

De renners leggen in de Amstel Gold Race 2019 260 (heren) respectievelijk 120 (dames) kilometer af. Bekijk:

hellingen

In het AGR-parcours van 2019 zijn 35 beklimmingen opgenomen, met in totaal 4000 hoogtemeters.

Belangrijke hellingen in de Amstel Gold Race zijn de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Deze worden in 2019 als laatste, in deze volgorde beklommen. Daarmee heeft de Gold Race een erg pittige finale.

Wie de tot 2013 gereden finale aan den lijve wil ondervinden kan de route Voerstreek en finale Amstel Gold Race rijden.

nieuws amstel gold race 2019

Van der Poel start in Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel zal volgend jaar in het voorjaar negen wegkoersen rijden. De Nederlands kampioen start onder meer in de Amstel Gold Race. "Ik kies dit jaar bewust niet voor Parijs-Roubaix", vertelde Van der Poel maandag op een persconferentie in Badhoevedorp. "Vanwege de Amstel Gold Race, en ik wil wat overhouden voor andere jaren."
Van der Poel start in Amstel Gold Race (nu.nl)

Sagan start in Amstel Gold Race

Peter Sagan komt komend voorjaar naar Nederland. De Slowaakse kampioen van BORA-hansgrohe bevestigt dat hij aan de start staat van de Amstel Gold Race. Sagan maakte het eerste deel van zijn programma bekend op het trainingskamp van de Duitse ploeg op Mallorca.
Sagan start in Amstel Gold Race (wielerflits.nl)

Amstel Gold Race 2019 start vanaf Vrijthof

De Amstel Gold Race start op 21 april 2019 vanaf het Vrijthof in Maastricht. De afgelopen jaren was de Markt de locatie waar de renners zich verzamelden en aan de tocht door de Limburgse heuvels begonnen.
Amstel Gold Race start in 2019 vanaf Vrijthof (1limburg.nl)

Nieuws van 15 april

Michael Valgren wint Amstel Gold Race voor heren (1limburg.nl)
Chantal Blaak wint Amstel Gold Race voor vrouwen (1limburg.nl)

winnaars amstel gold race

De Nederlander Jan Raas is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in de Amstel Gold Race: vier keer achter elkaar vanaf 1977 en nog eenmaal in 1982. Men sprak in die jaren daarom ook wel van de "Amstel Gold Raas". De laatste Nederlandse winnaar is Erik Dekker: hij won de Amstel Gold Race van 2001.
Laatste 5 winnaars:
2018Michael Valgren & Chantal Blaak (Ned)
2017Philippe Gilbert (Bel) & Anna van der Breggen (Ned)
2016Enrico Gasparotto (Ita)
2015Michal Kwiatkowski (Pol)
2014Philippe Gilbert (Bel)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1966 tot nu.