WielrennenMaastricht.nl


Amstel Gold Race logo

Amstel Gold Race 2020

De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse eendaagse profwielerwedstrijd en heeft de WorldTour-status. Deze klassieker staat al sinds 1966 op de kalender. Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en veel korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. Ondanks dat het parcours van de Amstel Gold Race geen lange klimmen of kasseienstroken bevat, hoort de Gold Race daardoor bij de zwaarste WorldTour-wedstrijden. Sinds 2017 wordt er weer een dameswedstrijd verreden. De Amstel Gold Race 2020 wordt verreden op zondag 19 april 2020, met titelverdediger Mathieu van der Poel aan de start.

Vanwege het coronavirus is de Amstel Gold Race 2020 uitgesteld tot zaterdag 10 oktober. Deze datum is nog onder voorbehoud.


Een dag voor de wedstrijd is er de Amstel Gold Race TOERVERSIE 2020 en een week later wordt - ook in de buurt van Maastricht - Luik-Bastenaken-Luik verreden. Dit is in 2020 precies andersom: de toerversie is de dag na de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik juist een week ervóór.

Ga naar: Het laatste nieuws | Het programma | Het parcours | De hellingen | De TV-uitzending | De winnaars

programma amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
09:00Ploegenpresentaties
10:30Start Heren
10:50Start Dames
14:45Start live uitzending
14:04Verwachte finish Dames
17:10Verwachte finish Heren

parcours amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)

start en finish

Het startschot van de Amstel Gold Race 2019 zal worden gegeven op het Vrijthof in Maastricht (voorheen was de Markt de startlocatie), om 10.30 uur. De finish ligt zo'n 2 km voorbij de top van de Cauberg in Valkenburg (Vilt), op de zelfde plek als het WK wielrennen in 2012.

Net als de afgelopen twee jaar zit in 2019 de Cauberg niet meer in de laatste lus. Met smallere wegen wordt beoogd de koers eerder te laten ontbranden. Na de Geulhemmerberg wordt niet meer de brede afdaling van de Rasberg genomen, maar de parallel gelegen Kuitenbergweg richting de wijk Amby. Na de beklimming van de Bemelerberg wordt er in Gasthuis niet rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan.

route amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
De renners leggen in de Amstel Gold Race 2019 265 (heren) respectievelijk 120 (dames) kilometer af. Bekijk: Zelf over het parcours van de Amstel Gold Race rijden? Het kan met de uit drie lussen bestaande bordjesroute Amstel Gold Race 365!

hellingen

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
In het AGR-parcours van 2019 zijn 35 beklimmingen opgenomen, met in totaal 4000 hoogtemeters.

Belangrijke hellingen in de Amstel Gold Race zijn de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Deze worden in 2019 als laatste, in deze volgorde beklommen. Daarmee heeft de Gold Race een erg pittige finale.

Wie de tot 2013 gereden finale aan den lijve wil ondervinden kan de route Voerstreek en finale Amstel Gold Race rijden.

Amstel Gold Race 2020 op TV

Omdat er geen publiek welkom is langs het parcours, wordt de Amstel Gold Race dit jaar extra lang live uitgezonden op TV. Zondag 10 oktober 2020 zal al vanaf 12.10 uur zowel de dames- als de herenkoers te volgen zijn op televisie bij de NOS op NPO1.

nieuws AGR 2020

Van Vliet: 'Vrijdag beslissing over Amstel Gold Race'

21 september - Koersdirecteur Leo van Vliet verwacht dat er vrijdag een beslissing wordt genomen over het doorgaan van de Amstel Gold Race op 10 oktober. ""We hebben alle plannen ingediend, zowel bij de UCI als op landelijk en lokaal niveau. De komende week wordt daarnaar gekeken door de Veiligheidsregio."
Bron: 1limburg.nl

Tom Dumoulin rijdt Amstel Gold Race

18 september - Na de WK-wielrennen is het de bedoeling dat Tom Dumoulin nog twee wedstrijden rijdt. Op zaterdag 10 oktober zal hij in zijn thuiswedstrijd de Amstel Gold Race starten. Anderhalve week later op 20 oktober is het de bedoeling dat hij aan de start van de Vuelta a España in het Baskenland staat.
Bron: WielerFlits

Nieuw programma Mathieu van der Poel: verdedigt titel Amstel Gold Race

15 september - Mathieu van der Poel weet hoe zijn voorbereiding richting de najaarsklassiekers verloopt. De Nederlands kampioen van Alpecin-Fenix verkiest een trainingskamp boven het WK en rijdt de BinckBank Tour. Zijn hoofddoelen volgen later in oktober, met o.m. de titelverdediging in Amstel Gold Race (10 oktober).
Bron: WielerFlits

Amstel Gold Race 2020 zonder publiek, toertocht afgelast

19 augustus - De heren- en dames profeditie van de Amstel Gold Race van 2020 wordt afgewerkt zonder publiek. Er is ook geen vipdorp aan de finish. De organisatie roept op om niet naar Limburg af te reizen en thuis naar tv te kijken. "Samen met overheidsinstanties werken we aan maatregelen om ook de start- en finishlocatie en de beklimmingen publieksvrij te houden. Ook zijn we in overleg met NOS om de Amstel Gold Race langer en nog mooier in beeld te brengen, zodat de thuisblijvende wielerliefhebber niets hoeft te missen van de race”, aldus koersdirecteur Leo van Vliet.
Bron: WielerFlits

Wout Poels heeft Amstel Gold Race op programma

16 juni - Wout Poels zal na de Tour de France deelnemen aan de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race, zo heeft de 32-jarige klimmer van Bahrain McLaren laten weten.
Bron: WielerFlits.nl

De geschiedenis van de enige Nederlandse wielerklassieker

18 april - Al sinds 1966 is de Amstel Gold Race de enige wielerklassieker die Nederland rijk is. Na al die jaren is de wielerwedstrijd ook niet meer weg te denken uit de provincie Limburg. 1limburg beschrijft de geschiedenis van de Amstel Gold Race.
Bron: 1limburg.nl

Debutant Van der Poel sprint in bizarre finale naar winst

Mathieu van der Poel heeft zondag de 54e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Brabander was in een bizarre finale de sterkste in de sprint en is de eerste Nederlandse winnaar sinds Erik Dekker in 2001.
Debutant Van der Poel sprint in bizarre finale naar winst Amstel Gold Race (NU.nl)

Niewiadoma verslaat Van Vleuten na ware thriller

Katarzyna Niewiadoma heeft de zesde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De Poolse versloeg Annemiek van Vleuten na een ware thriller. Met Marianne Vos stond er nog een Nederlandse op het podium.
Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller (WielerFlits.nl)

winnaars amstel gold race

De Nederlander Jan Raas is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in de Amstel Gold Race: vier keer achter elkaar vanaf 1977 en nog eenmaal in 1982. Men sprak in die jaren daarom ook wel van de "Amstel Gold Raas". De laatste Nederlandse winnaar is Mathieu van der Poel: hij won de Amstel Gold Race van 2019.
Laatste 5 winnaars:
2019Mathieu van der Poel (Ned) & Katarzyna Niewiadoma (Pol)
2018Michael Valgren (Den) & Chantal Blaak (Ned)
2017Philippe Gilbert (Bel) & Anna van der Breggen (Ned)
2016Enrico Gasparotto (Ita)
2015Michal Kwiatkowski (Pol)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1966 tot nu.