WielrennenMaastricht.nl


Amstel Gold Race logo

Amstel Gold Race 2020

De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse eendaagse profwielerwedstrijd en heeft de WorldTour-status. Deze klassieker staat al sinds 1966 op de kalender. Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en veel korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. Ondanks dat het parcours van de Amstel Gold Race geen lange klimmen of kasseienstroken bevat, hoort de Gold Race daardoor bij de zwaarste WorldTour-wedstrijden. Sinds 2017 wordt er weer een dameswedstrijd verreden. De Amstel Gold Race 2020 wordt verreden op zondag 19 april 2020, met titelverdediger Mathieu van der Poel aan de start.

Vanwege het coronavirus wordt de Amstel Gold Race 2020 uitgesteld. De wedstrijd zal dus niet doorgaan op zondag 19 april.


Een dag voor de wedstrijd is er de Amstel Gold Race TOERVERSIE 2020 en een week later wordt - ook in de buurt van Maastricht - Luik-Bastenaken-Luik verreden.

Ga naar: Het laatste nieuws | Het programma | Het parcours | De hellingen | De winnaars

programma amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
09:00Ploegenpresentaties
10:30Start Heren
10:50Start Dames
14:45Start live uitzending
14:04Verwachte finish Dames
17:10Verwachte finish Heren

parcours amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)

start en finish

Het startschot van de Amstel Gold Race 2019 zal worden gegeven op het Vrijthof in Maastricht (voorheen was de Markt de startlocatie), om 10.30 uur. De finish ligt zo'n 2 km voorbij de top van de Cauberg in Valkenburg (Vilt), op de zelfde plek als het WK wielrennen in 2012.

Net als de afgelopen twee jaar zit in 2019 de Cauberg niet meer in de laatste lus. Met smallere wegen wordt beoogd de koers eerder te laten ontbranden. Na de Geulhemmerberg wordt niet meer de brede afdaling van de Rasberg genomen, maar de parallel gelegen Kuitenbergweg richting de wijk Amby. Na de beklimming van de Bemelerberg wordt er in Gasthuis niet rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan.

route amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
De renners leggen in de Amstel Gold Race 2019 265 (heren) respectievelijk 120 (dames) kilometer af. Bekijk:

hellingen

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
In het AGR-parcours van 2019 zijn 35 beklimmingen opgenomen, met in totaal 4000 hoogtemeters.

Belangrijke hellingen in de Amstel Gold Race zijn de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Deze worden in 2019 als laatste, in deze volgorde beklommen. Daarmee heeft de Gold Race een erg pittige finale.

Wie de tot 2013 gereden finale aan den lijve wil ondervinden kan de route Voerstreek en finale Amstel Gold Race rijden.

nieuws AGR 2020

Amstel Gold Race 2020 gaat in april niet door

18 maart - De organisatie van de Amstel Gold Race heeft besloten de Amstel Gold Race, de Amstel Gold Race Ladies Edition op zondag 19 april en ook de Toerversie Amstel Gold Race op zaterdag 18 april te annuleren in verband met de recente ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus. De organisatie wil de evenementen graag op een later moment in het jaar alsnog organiseren.
Amstel Gold Race gaat in april niet door (Amstel.nl)

Vijf ploegen extra in Amstel Gold Race voor vrouwen

10 februari - 23 ploegen staan over ruim twee maanden aan de start van de vierde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen. Dat zijn er vijf meer dan vorig jaar, toen Katarzyna Niewiadoma zegevierde. Ook is het startgeld verhoogd. Dat maakte de organisatie vandaag bekend.
Bron: wielerflits.nl

Gold Race deel wildcards uit: 'Van der Poel zie ik wel'

27 januari - Koersdirecteur Leo van Vliet deelde maandag de wildcards uit voor de Amstel Gold Race. Of de winnaar van 2019, Mathieu van der Poel, daadwerkelijk meedoet, is nog de vraag. Van Vliet tegenover L1 weten nog geen uitsluitsel te hebben gekregen van Van der Poel of zijn ploeg. De 6 wildcards zijn voor: Alpecin-Fenix, Arkéa-Samsic, Circus-Wanty Gobert, Riwal Readynez, Sport Vlaanderen-Baloise en Wallonie Bruxelles.
Bron: 1limburg.nl

Dumoulin start in Amstel Gold Race

Tom Dumoulin is dit jaar weer eens te zien in de Amstel Gold Race: "Leuk natuurlijk voor al mijn Limburgse fans, maar ik wil daar echt goed zijn, dus het is echt geen trainingsritje."
Bron: 1limburg.nl

Debutant Van der Poel sprint in bizarre finale naar winst

Mathieu van der Poel heeft zondag de 54e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Brabander was in een bizarre finale de sterkste in de sprint en is de eerste Nederlandse winnaar sinds Erik Dekker in 2001.
Debutant Van der Poel sprint in bizarre finale naar winst Amstel Gold Race (NU.nl)

Niewiadoma verslaat Van Vleuten na ware thriller

Katarzyna Niewiadoma heeft de zesde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De Poolse versloeg Annemiek van Vleuten na een ware thriller. Met Marianne Vos stond er nog een Nederlandse op het podium.
Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller (WielerFlits.nl)

winnaars amstel gold race

De Nederlander Jan Raas is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in de Amstel Gold Race: vier keer achter elkaar vanaf 1977 en nog eenmaal in 1982. Men sprak in die jaren daarom ook wel van de "Amstel Gold Raas". De laatste Nederlandse winnaar is Mathieu van der Poel: hij won de Amstel Gold Race van 2019.
Laatste 5 winnaars:
2019Mathieu van der Poel (Ned) & Katarzyna Niewiadoma (Pol)
2018Michael Valgren (Den) & Chantal Blaak (Ned)
2017Philippe Gilbert (Bel) & Anna van der Breggen (Ned)
2016Enrico Gasparotto (Ita)
2015Michal Kwiatkowski (Pol)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1966 tot nu.