WielrennenMaastricht.nl


Amstel Gold Race logo

Amstel Gold Race 2020

De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse eendaagse profwielerwedstrijd en heeft de WorldTour-status. Deze klassieker staat al sinds 1966 op de kalender. Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en veel korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. Ondanks dat het parcours van de Amstel Gold Race geen lange klimmen of kasseienstroken bevat, hoort de Gold Race daardoor bij de zwaarste WorldTour-wedstrijden. Sinds 2017 wordt er weer een dameswedstrijd verreden. De Amstel Gold Race 2020 wordt verreden op zondag 19 april 2019.

Een dag voor de wedstrijd is er de Amstel Gold Race TOERVERSIE 2020 en een week later wordt - ook in de buurt - Luik-Bastenaken-Luik verreden.

Ga naar: Het laatste nieuws | Het programma | Het parcours | De hellingen | De winnaars

verslag amstel gold race 2019

De Amstel Gold Race 2019 werd gewonnen door de Nederlander Mathieu van der Poel (Corendon-Circus). De wedstrijd van Maastricht naar Valkenburg kende een erg spannende finale. Pas net voor de meet kon een groepje onder aanvoering van Van der Poel aansluiten bij de koplopers Alaphilippe en Fuglsang, waarna Van der Poel vol bleef gaan. Simon Clarke en Jakob Fuglsang sprintten naar de andere ereplaatsen.
Klik hier voor de uitslag op procyclingstats.com

De Poolse Katarzyna Niewiadoma heeft de Amstel Gold Race voor vrouwen van 2019 gewonnen. De renster van de ploeg Canyon SRAM Racing sprintte in Valkenburg naar de overwinning. Landgenotes Annemiek van Vleuten en Marianne Vos eindigden op de tweede en derde plaats.
Klik hier voor de uitslag op procyclingstats.com

programma amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
09:00Ploegenpresentaties
10:30Start Heren
10:50Start Dames
14:45Start live uitzending
14:04Verwachte finish Dames
17:10Verwachte finish Heren

parcours amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)

start en finish

Het startschot van de Amstel Gold Race 2019 zal worden gegeven op het Vrijthof in Maastricht (voorheen was de Markt de startlocatie), om 10.30 uur. De finish ligt zo'n 2 km voorbij de top van de Cauberg in Valkenburg (Vilt), op de zelfde plek als het WK wielrennen in 2012.

Net als de afgelopen twee jaar zit in 2019 de Cauberg niet meer in de laatste lus. Met smallere wegen wordt beoogd de koers eerder te laten ontbranden. Na de Geulhemmerberg wordt niet meer de brede afdaling van de Rasberg genomen, maar de parallel gelegen Kuitenbergweg richting de wijk Amby. Na de beklimming van de Bemelerberg wordt er in Gasthuis niet rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan.

route amstel gold race 2020

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
De renners leggen in de Amstel Gold Race 2019 265 (heren) respectievelijk 120 (dames) kilometer af. Bekijk:

hellingen

(2020 nog niet bekend: onderstaand ziet op 2019!)
In het AGR-parcours van 2019 zijn 35 beklimmingen opgenomen, met in totaal 4000 hoogtemeters.

Belangrijke hellingen in de Amstel Gold Race zijn de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Deze worden in 2019 als laatste, in deze volgorde beklommen. Daarmee heeft de Gold Race een erg pittige finale.

Wie de tot 2013 gereden finale aan den lijve wil ondervinden kan de route Voerstreek en finale Amstel Gold Race rijden.

nieuws amstel gold race 2020

Debutant Van der Poel sprint in bizarre finale naar winst Amstel Gold Race

Mathieu van der Poel heeft zondag de 54e editie van de Amstel Gold Race gewonnen. De Brabander was in een bizarre finale de sterkste in de sprint en is de eerste Nederlandse winnaar sinds Erik Dekker in 2001.
Debutant Van der Poel sprint in bizarre finale naar winst Amstel Gold Race (NU.nl)

Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller

Katarzyna Niewiadoma heeft de zesde editie van de Amstel Gold Race voor vrouwen op haar naam geschreven. De Poolse versloeg Annemiek van Vleuten na een ware thriller. Met Marianne Vos stond er nog een Nederlandse op het podium.
Niewiadoma verslaat Van Vleuten in Amstel Gold Race na ware thriller (WielerFlits.nl)

winnaars amstel gold race

De Nederlander Jan Raas is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in de Amstel Gold Race: vier keer achter elkaar vanaf 1977 en nog eenmaal in 1982. Men sprak in die jaren daarom ook wel van de "Amstel Gold Raas". De laatste Nederlandse winnaar is Mathieu van der Poel: hij won de Amstel Gold Race van 2019.
Laatste 5 winnaars:
2019Mathieu van der Poel (Ned) & Katarzyna Niewiadoma (Pol)
2018Michael Valgren (Den) & Chantal Blaak (Ned)
2017Philippe Gilbert (Bel) & Anna van der Breggen (Ned)
2016Enrico Gasparotto (Ita)
2015Michal Kwiatkowski (Pol)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1966 tot nu.