WielrennenMaastricht.nl

Kleding Team Jumbo-Visma 2022
Amstel Gold Race 2023: 16 april

De Amstel Gold Race is de bekendste Nederlandse eendaagse profwielerwedstrijd en heeft de WorldTour status. Deze klassieker staat al sinds 1966 op de kalender. Het parcours kenmerkt zich door veel draaien en keren, smalle wegen en veel korte, maar steile Zuid-Limburgse hellingen. Hoewel het parcours van de Amstel Gold Race geen lange klimmen of kasseienstroken bevat, hoort de Gold Race daardoor bij de zwaarste WorldTour-wedstrijden. Sinds 2017 wordt er weer een dames wedstrijd verreden. De Amstel Gold Race 2023 wordt verreden op zondag 16 april 2023.
Een dag voor de wedstrijd voor de profs is er de Amstel Gold Race TOERVERSIE 2023. Een week na de Amstel Gold Race wordt - ook in de buurt van Maastricht - Luik-Bastenaken-Luik verreden.

Snel naar: Nieuws | Programma | TV | Deelnemers | Parcours | Hellingen | Geschiedenis | Winnaars

nieuws Amstel Gold Race

Amstel Gold Race deelt zeven wildcards uit
25 februari - De organisatie van de Amstel Gold Race heeft zeven wildcards uitgedeeld voor de 57e uitgave van de klassieker. Naast de 18 WorldTeams zijn ook de ProTeams Isreal-Premier Tech, Lotto Dstny, TotalEnergies, Q36.5 Pro Cycling, Flanders – Baloise, Tudor Pro Cycling en Uno-X welkom (WielerFlits.nl)
Tourwinnaar Pogacar op voorlopige startlijst Amstel Gold Race
25 februari - Tadej Pogacar komt in april mogelijk naar Limburg. De tweevoudig winnaar van de Tour de France staat op de voorlopige startlijst voor de Amstel Gold Race. Pogacar deed alleen in 2019 mee aan de Gold Race. Hij stapte toen tijdens de koers af (Limburger.nl)
Amstel Gold Race verlengt vrouweneditie met bijna 30 kilometer
9 februari - De Amstel Gold Race voor vrouwen wordt zo’n dertig kilometer langer. Het parcours wordt ook zwaarder. “Drie extra beklimmingen brengt het totaal op 21 beklimmingen en het aantal hoogtemeters stijgt naar 1.700. We maken in de beginfase een extra lus richting Sittard-Geleen. Vanaf Ubachsberg rijdt het peloton naar Simpelveld en Wahlwiller, waar achtereenvolgens de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg worden aangedaan. De bekende finalelus van 18 kilometer met de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg wordt vanaf 2023 vier in plaats van drie keer verreden”, aldus koersdirecteur Leontien van Moorsel (WielerFlits.nl)
1 december - Amstel Gold Race-winnaar Rebellin (51) overleden bij aanrijding met vrachtwagen tijdens training (WielerFlits.nl)
3 juli - Maastricht tot en met 2027 startlocatie voor de Amstel Gold Race (WielerFlits.nl)
26 april - Amstel Gold Race finisht ook komende vijf jaar in Valkenburg (WielerFlits.nl)
5 april - Amstel Gold Race trekt prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk (nu.nl)

programma amstel gold race 2023

Het programma van de wedstrijddag ziet er (voorlopig) als volgt uit:
08:45Ploegenpresentatie Dames en Heren
10:15Start Dames
10:45Start Heren
14:27Verwachte finish Dames
17:01Verwachte finish Heren

Amstel Gold Race 2023 op TV

(o.b.v. gegevens 2022) Zondag 16 april 2023 zullen zowel de dames- als de herenkoers te volgen zijn bij de NOS, vanaf 13.10 uur op televisie (NPO 1) en internet (NOS.nl). De Amstel Gold Race is ook live te volgen via Eurosport 1 (vanaf 14.15 uur). WielerFlits houdt een liveblog bij.
Regionale omroep L1 besteedt het hele weekend aandacht aan de Amstel Gold Race 2023, op radio en TV. Op zondag is er dan weer een live voorbeschouwing om 09:00, om 18:00 een nabeschouwing (live, herhaald om 21:00 en 23:00), gevolgd door een samenvatting om 18:30.
Vanaf 13:00 doet L1 Radio live verslag van de heren- en dameswedstrijd.

Kleding Team DSM 2022


Winnaars 2022: Kwiatkowski en Cavalli

De Pool Michal Kwiatkowski (Ineos-Grenadier) won in 2022. Hij versloeg de Fransman Benoît Cosnefroy (AG2R-La Mondiale met een miniem verschil. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) werd derde.
Uitslag Amstel Gold Race 2022 heren

In de dameswedstrijd was een verrassende Marta Cavalli de favorieten te slim af. Demi Vollering won daarachter de sprint van een elitegroepje, Annemiek van Vleuten werd vierde.
Uitslag Amstel Gold Race 2022 dames

deelnemers amstel gold race 2023

Bekijk de volledige voorlopige startlijst Amstel Gold 2023 (heren) op de site van de organisatie of de voorlopige startlijst heren op Pro Cycling Stats.

Bekijk hier de startlijst van de dames op de site van de organisatie of de voorlopige startlijst dames op Pro Cycling Stats.

Ploegen heren

Naast de 18 WorldTeams zijn ook de ProTeams Isreal-Premier Tech, Lotto Dstny, TotalEnergies, Q36.5 Pro Cycling, Flanders – Baloise, Tudor Pro Cycling en Uno-X van de partij.

Favorieten heren

Zodra er klassierspecialisten hebben aangekondigd dat ze in 2023 de Amstel Gold Race zullen betwisten, zullen ze hier worden genoemd.

Ploegen dames

De Women's World Teams zijn automatisch startgerechtigd. De wildcards voor 2023 zijn uitgedeeld aan Coop-Hitec Products, Parkhotel Valkenburg, Lotto Dstny Ladies, Lifeplus Wahoo, Cofidis, GT Krush Rebellease Pro Cycling, Ceratizit-WNT, AG Insurance-Soudal Quick-Step en Duolar-Chevalmeire.

Favorieten dames

Volgt...

parcours amstel gold race 2023

start en finish

Het startschot van de Amstel Gold Race zal worden gegeven op het Vrijthof in Maastricht. De finish ligt op de Rijksweg in Vilt, zo'n 2 kilometer voorbij de top van de Cauberg, op de zelfde plek als het WK wielrennen in 2012.

route

De heren leggen een afstand van 253,6 kilometer af, verdeeld in vier lussen. De koers van de dames is 156 kilometer (30 km meer dan in 2022). Zij rijden één grote lus (gelijk aan de eerste lus bij de mannen) en vier keer de lokale omloop met de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg.

Net als de laatste jaren zit de Cauberg niet meer in de laatste lus (bij de heren). Na de beklimming van de Bemelerberg wordt in Gasthuis niet rechtdoor gereden langs de bekende molen van Wolfshuis, maar slaan de renners nu linksaf richting Terblijt om vervolgens rechts via de Rijnsbergerweg weer op de Sibberweg te komen en de laatste kilometer in te gaan.

Bekijk: Route Amstel Gold Race 2023 parcours Het parcours van de Amstel Gold Race 2023 op kaart

Zelf over het parcours van de Amstel Gold Race rijden? Het kan met de uit drie lussen bestaande bordjesroute Amstel Gold Race 365! Wie de tot 2013 gereden zware finale aan den lijve wil ondervinden kan de route Voerstreek en finale Amstel Gold Race rijden.

hellingen

In de herenwedstrijd zitten in totaal 30 beklimmingen en in de wedstrijd voor de dames 21 (1700 hoogtemeters).

De laatste hellingen in de route van de Amstel Gold Race zijn de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg, Keutenberg, Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg. Deze geven de Gold Race een erg pittige finale. Bij de dames is de Cauberg dit jaar de slotklim.

Geschiedenis Amstel Gold Race

Al sinds 1966 is de Amstel Gold Race de enige wielerklassieker van Nederland. Na al die jaren is de wielerwedstrijd dan ook niet meer weg te denken uit de provincie Limburg. 1limburg beschreef in 2020 de geschiedenis van de Amstel Gold Race: De geschiedenis van de enige Nederlandse wielerklassieker.

winnaars amstel gold race

De Nederlander Jan Raas is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in de Amstel Gold Race: vier keer achter elkaar vanaf 1977 en nog eenmaal in 1982. Men sprak in die jaren daarom ook wel van de "Amstel Gold Raas". De laatste Nederlandse winnaar is Mathieu van der Poel: hij won de Amstel Gold Race van 2019.
Laatste 5 winnaars:
2022Michal Kwiatkowski (Pol) & Marta Cavalli (Ita)
2021Wout van Aert (Bel) & Marianne Vos (Ned)
2020Afgelast wegens Covid-19
2019Mathieu van der Poel (Ned) & Katarzyna Niewiadoma (Pol)
2018Michael Valgren (Den) & Chantal Blaak (Ned)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1966 tot nu.