WielrennenMaastricht.nl

Luik-Bastenaken-Luik logo

Luik-Bastenaken-Luik 2018

Luik-Bastenaken-Luik (fr: Liège-Bastogne-Liège) is een wielerklassieker die sinds 1892 wordt verreden en tegenwoordig de reeks voorjaarsklassiekers afsluit. De eendaagse wedstrijd maakt deel uit van de UCI WorldTour kalender. LBL wordt ook wel "La Doyenne" genoemd, wat letterlijk "de ouderdomsdeken" betekent en verband houdt met de lange levensduur van deze klassieker. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Société du Tour de France, die ook de Ronde van Frankrijk organiseert.

In 2018 werd Luik-Bastenaken-Luik verreden op zondag 22 april, met net als vorig jaar ook een wedstrijd voor dames.


Ga naar: Het laatste nieuws | Het parcours | De hellingen | De winnaars | Toerversie

verslag Luik-Bastenaken-Luik 2018

Luik-Bastenaken-Luik 2018 werd gewonnen door de Luxemburger Bob Jungels (Quick-Step Floors), zijn eerste overwinning in La Doyenne. De Luxemburgse kampioen verraste in de slotfase de favorieten en kwam solo over de streep in Ans. Een eindje achter Jungels kwam Michael Woods van EF-Drapac als tweede over de finish en completeerde Romain Bardet (AG2R La Mondiale) het podium.

De tweede Luik-Bastenaken-Luik voor dames werd gewonnen door de Nederlandse Anna van der Breggen. Zij was in 2017 ook al de sterkste.

parcours luik-bastenaken-luik 2018

start en finish

De wedstrijd begint in Luik en gaat van daar naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens en vervolgens weer terug. De aankomst ligt niet altijd in de stad Luik zelf; de laatste jaren (ook dit jaar) is Ans de aankomstplaats. De dames starten in Bastenaken en de laatste 45 km zijn gelijk aan de finale voor de heren.

route luik-bastenaken-luik 2018

De renners leggen in Luik-Bastenaken-Luik 2018 258 (heren) en 135 (dames) kilometer af.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2018 heren
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2018 dames

hellingen

Er zijn allerlei Ardense beklimmingen in het parcours opgenomen, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. De Rosier en la Redoute zijn bekende klimmen in de route. Voorheen was de beklimming van de Saint-Nicolas, een korte steile klim op ongeveer 5 km van de finish, vaak beslissend. In 2008 werd echter een nieuwe beklimming toegevoegd: de Roche-aux-Faucons, die sindsdien ook vaak de scherprechter was.

Luik-Bastenaken-Luik 2018 voor de heren kent elf geklassificeerde klimmen. Daarvan zaten er twee niet in de editie van vorig jaar: de Côte de Bonnerue die op de heenweg naar Bastogne moet worden bedwongen en de Côte de Mont-le-Soie op de terugweg. De dames vinden op hun route vier geklassificeerde klimmen.

nieuws luik-bastenaken-luik 2018

Tom Dumoulin eindigt vijftiende in Luik-Bastenaken-Luik

22 april - Tom Dumoulin is als vijftiende geëindigd in de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik en heeft hier een goed gevoel aan overgehouden Sam Oomen was met de twaalfde plaats de beste Nederlander.
Tom Dumoulin eindigt vijftiende in Luik-Bastenaken-Luik (1limburg.nl)

Luxemburger Jungels verrast favorieten en wint Luik-Bastenaken-Luik

22 april - Bob Jungels heeft zondag de 104e editie van Luik-Bastenaken-Luik gewonnen. De Luxemburgse kampioen verraste in de slotfase de favorieten en kwam solo over de streep in Ans. In de koers over 258 kilometer, waarin elf klimmetjes waren opgenomen, reden aanvankelijk negen renners vooruit. Toen zij allemaal waren ingerekend, ontbrandde de strijd bij de favorieten.
Luxemburger Jungels verrast favorieten en wint Luik-Bastenaken-Luik (nu.nl)

Van der Breggen besluit sterk voorjaar met zege in Luik-Bastenaken-Luik

22 april - Anna van der Breggen heeft zondag net als vorig jaar Luik-Bastenaken-Luik op haar naam geschreven. Ze eindigde haar ijzersterke voorjaar daarmee in stijl. De Nederlandse kwam na ruim 118 kilometer solo over de streep in Luik nadat ze in de laatste kilometer de Australische Amanda Spratt achter zich had gelaten.
Van der Breggen besluit sterk voorjaar met zege in Luik-Bastenaken-Luik (nu.nl)

twee nieuwe klimmen in LBL 2018

25 januari - Van de elf klimmen die Luik-Bastenaken-Luik in 2018 kent, zaten er twee niet in de editie van afgelopen jaar. Het zijn de Côte de Bonnerue en de Côte de Mont-le-Soie.
Twee nieuwe klimmen in Luik-Bastenaken-Luik 2018 (site organisatie)

winnaars luik-bastenaken-luik

De Belg Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik 2017 werd gewonnen door de Spanjaard Alejandro Valverde (Team Movistar) Nederlands succes was er nog in 2016, toen Limburger Wout Poels won. In 1988 zegevierde Adrie van der Poel in La Doyenne. In 1983 won Steven Rooks en in 1960 was Ab Geldermans de beste.
Laatste 5 winnaars:
2018Bob Jungels (Lux)
Anna van der Breggen (Ned)
2017Alejandro Valverde (Spa)
Anna van der Breggen (Ned)
2016Wout Poels (Ned)
2015Alejandro Valverde (Spa)
2014Simon Gerrans (Aus)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1892 tot nu.


luik-bastenaken-luik zelf fietsen

Tilff-Bastone-Tilff - 20 mei 2018
Luik-Bastenaken-Luik - 21 juli 2018
L-B-L (Le Champion) - 11 augustus 2018