WielrennenMaastricht.nl

Kleding Jumbo-Visma 2022

Luik-Bastenaken-Luik Dames logo Luik-Bastenaken-Luik logo

Luik-Bastenaken-Luik 2022 gewonnen door Remco Evenepoel en Annemiek van Vleuten

Luik-Bastenaken-Luik 2022 werd gewonnen door Remco Evenepoel, die debuteerde in dit wieler monument. Het Belgische toptalent kwam na 257 kilometer solo over de finish in Luik, nadat hij op de Redoute de beslissende aanval plaatste. De andere favorieten wisten het gat daarna niet meer te dichten. Het Belgische feest werd gecompleteerd door Quinten Hermans en Wout van Aert, die tweede en derde werden. Beste Nederlander was Bauke Mollema met een 29e plek.
Lees hier het wedstrijdverslag op Wielerflits

Bij de dames won in 2022 de Nederlandse Annemiek van Vleuten (Team Movistar). De 39-jarige renster soleerde naar een knappe overwinning in Luik-Bastenaken-Luik. Grace Brown en titelverdedigster Demi Vollering werden op 43 seconden tweede en derde.
Lees hier het wedstrijdverslag op Wielerflits


Luik-Bastenaken-Luik (fr: Liège-Bastogne-Liège) is een wielerklassieker die al sinds 1892 wordt verreden en tegenwoordig de reeks voorjaarsklassiekers afsluit. De eendaagse wedstrijd maakt deel uit van de UCI WorldTour kalender. Vanwege haar leeftijd wordt LBL wordt ook wel "La Doyenne" genoemd, wat "de ouderdomsdeken" betekent. Tegenwoordig organiseert Tour de France-organisator ASO de wedstrijd.

Traditioneel wordt een week eerder de Nederlandse voorjaarsklassieker Amstel Gold Race verreden.

Ga naar: Nieuws | Parcours | Hellingen | Favorieten | Winnaars | TV | Toerversie

parcours luik-bastenaken-luik 2022

start en finish

De wedstrijd begint in Luik en gaat van daar naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens, en vervolgens weer terug. De aankomst van 2022 ligt op de Quai des Ardennes in de stad Luik zelf. Tot 2019 was Ans jarenlang de aankomstplaats. De dames starten in Bastenaken en rijden grotendeels dezelfde finale als de heren.

De heren starten om 10:15 en de aankomst wordt vóór 17:00 uur verwacht. Voor de dames is het vertrek al om 8:35 uur en de verwachte aankomst om 12:30 uur.

route luik-bastenaken-luik 2022

De renners leggen in Luik-Bastenaken-Luik 2022 25`7 (heren) en 142 (dames) kilometer af. Bekijk via onderstaande links het parcours en hoogteprofiel:

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2022 heren
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2022 dames Luik-Bastenaken-Luik 2022 Hoogteprofiel

hellingen

Er zijn allerlei Ardense beklimmingen in het parcours opgenomen, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. Luik-Bastenaken-Luik 2022 voor de heren kent tien geklassificeerde klimmen, ruim 4000 hoogtemeters. De dames vinden op hun route zeven geklassificeerde hellingen. De Col du Rosier en de Côte de la Redoute zijn bekende klimmen in de route. Ook dit jaar is de Côte de la Roche-aux-Faucons de laatste beklimming, dus mogelijk is dat de scherprechter.


Favorieten luik-bastenaken-luik 2022

Favorieten bij de heren

Titelverdediger Tadej Pogačar en wereldkampioen Julian Alaphilippe hebben hun deelname al aangekondigd en zijn grote favorieten dit jaar, net als Wout van Aert die na een cornoabesmetting alweer goed was in Parijs-Roubaix. Andere kanshebbers zijn Remco Evenepoel, Alejandro Valverde, David Gaudu, Michael Woods en Bauke Mollema. Nederlandse outsiders zijn Ide Schelling en Wout Poels.
Klik hier voor de volledige deelnemerslijst (procyclingstats.com).

Favorieten bij de dames

Titelverdedigster Demi Vollering heeft haar deelname aangekondigd, en hoort met Annemiek van Vleuten en Elisa Longo Borghini bij de grootste favorieten dit jaar. Andere kanshebbers zijn Katarzyna Niewiadoma, Amanda Spratt, Mavi García en Marta Cavalli.
Klik hier voor de volledige deelnemerslijst (procyclingstats.com).

luik-bastenaken-luik 2022 op tv

TV-uitzending herenwedstrijd

Luik-Bastenaken-Luik is op zowel de NOS, Sporza en Eurosport 1 te volgen. Eurosport 1 zendt live uit vanaf 13:30 uur, Sporza (op Eén) en de NOS (op NPO1) vanaf 14:30 uur. Ook is de koers te zien via de Eurosport Player, GCN+ en NOS.nl.

TV-uitzending dameswedstrijd

Eerder op de dag is ook de vrouwenwedstrijd live te volgen via Eurosport, NOS en Sporza. De koets voor de dames wordt al vanaf 11:30 uur live uitgezonden op Eurosport 1, de Eurosport Player, GCN, NOS.nl, Sporza.be en Sporza op één.

winnaars luik-bastenaken-luik

De Belg Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik 2022 werd gewonnen door de Belg Remco Evenepoel en de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Nederlands succes was er voor het laatst in 2016, toen Limburger Wout Poels won. In 1988 zegevierde Adrie van der Poel in La Doyenne. In 1983 won Steven Rooks en in 1960 was Ab Geldermans de beste.
Laatste 5 winnaars:
2022Remco Evenepoel (Bel) - Annemiek van Vleuten (Ned)
2021Tadej Pogacar (Slo) - Demi Vollering(Ned)
2020Primoz Roglic (Slo) - Lizzie Deignan (USA)
2019Jakob Fuglsang (Den) - Annemiek van Vleuten (Ned)
2018Bob Jungels (Lux) - Anna van der Breggen (Ned)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1892 tot nu.

Kleding Team DSM 2022

nieuws luik-bastenaken-luik 2022

Geen breuken Wilco Kelderman na valpartij in Luik (wielerflits.nl)
24 april - Wilco Kelderman heeft bij een valpartij Luik-Bastenaken-Luik geen breuken opgelopen. Volgens BORA-hansgrohe heeft de 31-jarige Kelderman wel enkele kneuzingen opgelopen en is hij op enkele plekken gehecht door de ploegdokter. Of hij kan deelnemen aan de Giro, is nog niet bekend.

Julian Alaphilippe met rugpijn afgevoerd na zware crash in Luik (wielerflits.nl)
24 april - Julian Alaphilippe is na een zware valpartij in Luik-Bastenaken-Luik afgevoerd naar het ziekenhuis. De wereldkampioen van Quick-Step-Alpha Vinyl is bij bewustzijn, maar heeft wel last van zijn rug. Dat heeft zijn vriendin en co-commentator Marion Rousse laten weten op de Franse tv.

Luik-Bastenaken-Luik maakt deelnemende ploegen en routes bekend (WielerFlits.nl)
21 januari - Koersorganisator ASO heeft zijn wildcards uitgedeeld voor de eerstvolgende editie van Luik-Bastenaken-Luik voor mannen en vrouwen. Ook de routes zijn inmiddels gepresenteerd.

Winnaars Luik-Bastenaken-Luik 2022

De Belg Remco Evenepoel (QuichStep-Alpha Vinyl) heeft Luik-Bastenaken-Luik 2022 gewonnen. De debuterende Belg kwam solo over de meet, nadat hij weggereden was op de Redoute. Het Belgische podium werd gecompleteerd door Quinten Hermans en Wout van Aert.
Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2022.

Bij de dames won in 2022 de Nederlandse Annemiek van Vleuten (Team Movistar). Grace Brown en titelverdedigster Demi Vollering werden op 43 seconden tweede en derde.
Uitslag Luik-Bastenaken-Luik 2022 dames.

luik-bastenaken-luik zelf fietsen: toertochten

Er worden behoorlijk wat toertochten georganiseerd over het parcours van 'Liège-Bastogne-Liège':
Liège-Bastogne-Liège Challenge - 23 april 2022
Tilff-Bastone-Tilff - 5 juni 2022
L-B-L (Le Champion) - 13 augustus 2022