WielrennenMaastricht.nl


Waarom scheren wielrenners hun benen?

Er zijn meerdere redenen waarom wielrenners de benen scheren. Benen ontharen in het wielrennen is niet alleen omdat gladde benen beter staan, maar ook praktisch: voor een massage of om schaafwonden na een valpartij beter te kunnen verzorgen. Dit geldt ook voor mountainbiken natuurlijk. Onderaan de pagina een video waarin wordt uitgelegd waarom wielrenners de benen scheren.

Klik hier voor tips voor als je zelf je benen gaat scheren voor het fietsen!

Reden voor scheren benen 1: Ijdelheid / Code

De meeste wielrenners scheren hun benen om er 'gesoigneerd' uit te zien. Een wielrenner met kale benen ziet er verzorgder, professioneler en sneller uit dan een wielrenner met veel haar op de benen. Gebruik van olie versterkt dat effect nog: je ontwikkelde spieren vallen meer op. Als je bij het wielrennen olie gebruikt (bijvoorbeeld warmingup- of coolingdown-olie), kun je die bovendien beter aanbrengen op onthaarde benen. Wielrenners doen het ook om erbij te horen: het is een ongeschreven regel geworden dat een zichzelf respecterend wielrenner zijn benen scheert. Zodoende scheren zowel profs, amateurs als trimmers hun benen.

Benen scheren reden 2: Valpartijen

Wielrenners vallen soms en lopen dan vaak schaafwonden op. Een geschoren been geeft 'mooiere' wonden dan een behaard been. Haren zullen verkleven met bloed en wondvocht en in de korsten gaan zitten. Ook blijven vuil, zand en steentjes makkelijker plakken aan behaarde benen. Bovendien is een wond op geschoren benen beter te verzorgen en schoon te houden (het is hygiënischer, zeker in de zomer). Een schaafwond zal sneller genezen als de huid geschoren is vóór de valpartij. Het verwisselen van pleisters of verband is ook veel minder pijnlijk als er niet een hoop haren aan blijven plakken. Datzelfde geldt als de korsten gaan loslaten.

Reden voor benen scheren 3: Massage

Massage na het fietsen bevordert de bloedcirculatie. Daardoor verdwijnen de afvalstoffen sneller uit de spieren. Laat je je na de wedstrijd of training masseren? Dan is het een stuk fijner voor de masseur en voor jezelf als je gladde benen hebt. De masseur krijgt dan niet allemaal losse haren aan zijn handen en heeft minder wrijving. En hij heeft minder olie nodig. En voor jezelf is het natuurlijk minder pijnlijk als er niet allemaal haren uit je been worden getrokken! Bovendien loop je minder kans op ontstoken haarzakjes.

Scheren benen reden 4: Minder Irritatie

Sommige fietsers hebben last van ontstoken haarzakjes op plekken waar het kan schuren, zoals aan de binnenkant van de broek of bij de schaamstreek. Die plekken ontharen kan dan helpen.

Argument voor benen scheren 5: aerodynamica?

Veel wielrenners denkden dat geschoren benen ook minder luchtweerstand, en dus meer snelheid oplevert. Maar het is de vraag of dit echt zo is: in de wetenschap is men het er namelijk niet over eens of geschoren benen aerodynamischer zijn!

In de Youtube video hieronder wordt uitgelegd waarom fietsers de benen scheren voor het wielrennen.