WielrennenMaastricht.nl

Luik-Bastenaken-Luik logo

Luik-Bastenaken-Luik 2019

Luik-Bastenaken-Luik (fr: Liège-Bastogne-Liège) is een wielerklassieker die sinds 1892 wordt verreden en tegenwoordig de reeks voorjaarsklassiekers afsluit. De eendaagse wedstrijd maakt deel uit van de UCI WorldTour kalender. LBL wordt ook wel "La Doyenne" genoemd, wat letterlijk "de ouderdomsdeken" betekent en verband houdt met de lange levensduur van deze klassieker. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Société du Tour de France, die ook de Ronde van Frankrijk organiseert.

In 2019 wordt Luik-Bastenaken-Luik verreden op zondag 28 april, met ook een wedstrijd voor dames.


Een week eerder wordt de Nederlandse voorjaarsklassieker Amstel Gold Race verreden.

Ga naar: Het laatste nieuws | Het parcours | De hellingen | De winnaars | Toerversie

verslag Luik-Bastenaken-Luik 2018

Luik-Bastenaken-Luik 2018 werd gewonnen door de Luxemburger Bob Jungels (Quick-Step Floors), zijn eerste overwinning in La Doyenne. De Luxemburgse kampioen verraste in de slotfase de favorieten en kwam solo over de streep in Ans. Een eindje achter Jungels kwam Michael Woods van EF-Drapac als tweede over de finish en completeerde Romain Bardet (AG2R La Mondiale) het podium.

De tweede Luik-Bastenaken-Luik voor dames werd gewonnen door de Nederlandse Anna van der Breggen. Zij was in 2017 ook al de sterkste.

parcours luik-bastenaken-luik 2019

start en finish

De wedstrijd begint in Luik en gaat van daar naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens en vervolgens weer terug. De aankomst ligt in 2019 weer in de stad Luik zelf; de laatste jaren was Ans de aankomstplaats. De dames starten in Bastenaken en rijden grotendeels dezelfde finale als de heren.

route luik-bastenaken-luik 2019

De renners leggen in Luik-Bastenaken-Luik 2019 256 (heren) en 138 (dames) kilometer af.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2019 heren
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2019 dames

hellingen

Er zijn allerlei Ardense beklimmingen in het parcours opgenomen, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. De Rosier en la Redoute zijn bekende klimmen in de route. Ook dit jaar is de Roche-aux-Faucons de laatste beklimming in het parcours van Luik-Bastenaken-Luik, dus mogelijk de scherprechter.

Luik-Bastenaken-Luik 2019 voor de heren kent elf geklassificeerde klimmen. Daarvan zaten er twee niet in de editie van vorig jaar: de Côte de Saint-Roch en de Côte de Mont-le-Soie. De dames vinden op hun route vijf geklassificeerde klimmen.


luik-bastenaken-luik zelf fietsen

Tilff-Bastone-Tilff - 9 juni 2019
Luik-Bastenaken-Luik - 20 juli 2019
L-B-L (Le Champion) - 10 augustus 2019

nieuws luik-bastenaken-luik 2019

Dumoulin ziet Luik als goede test voor Giro

23 april - DTom Dumoulin gebruikt Luik-Bastenaken-Luik zondag opnieuw als belangrijke laatste test voor de Ronde van Italië. Vorig jaar eindigde Dumoulin als vijftiende in Luik-Bastenaken-Luik. "Dumoulin, Bakelants en Power zijn net terug van hoogtestage en kunnen gaan voor een topresultaat", zegt ploegleider Aike Visbeek.
Dumoulin ziet Luik als goede test voor Giro (1limburg.nl)

Finish verplaatst naar Boulevard d'Avroy

22 januari - De eindstreep van Luik-Bastenaken-Luik 2019 zal op de boulevard d’Avroy in Luik liggen. Dat maakte organisator ASO bekend tijdens een perspresentatie van de Waalse klassiekers. Eerder werd al bekend dat Ans niet meer de finishplaats zou zijn in 2019, nu weten we ook dat de beklimming van de Saint Nicolas ontbreekt in het nieuwe parcours.
Finish Luik-Bastenaken-Luik verplaatst naar Boulevard d'Avroy (wielerflits.nl)

winnaars luik-bastenaken-luik

De Belg Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik 2018 werd gewonnen door de Luxemburger Bob Jungels (Quick-Step Floors). Nederlands succes was er nog in 2016, toen Limburger Wout Poels won. In 1988 zegevierde Adrie van der Poel in La Doyenne. In 1983 won Steven Rooks en in 1960 was Ab Geldermans de beste.
Laatste 5 winnaars:
2018Bob Jungels (Lux) - Anna van der Breggen (Ned)
2017Alejandro Valverde (Spa) - Anna van der Breggen (Ned)
2016Wout Poels (Ned)
2015Alejandro Valverde (Spa)
2014Simon Gerrans (Aus)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1892 tot nu.