WielrennenMaastricht.nl

Luik-Bastenaken-Luik logo

Luik-Bastenaken-Luik 2019

Luik-Bastenaken-Luik (fr: Liège-Bastogne-Liège) is een wielerklassieker die sinds 1892 wordt verreden en tegenwoordig de reeks voorjaarsklassiekers afsluit. De eendaagse wedstrijd maakt deel uit van de UCI WorldTour kalender. LBL wordt ook wel "La Doyenne" genoemd, wat letterlijk "de ouderdomsdeken" betekent en verband houdt met de lange levensduur van deze klassieker. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Société du Tour de France, die ook de Ronde van Frankrijk organiseert.

In 2019 wordt Luik-Bastenaken-Luik verreden op zondag 28 april, met ook een wedstrijd voor dames.


Ga naar: Het laatste nieuws | Het parcours | De hellingen | De winnaars | Toerversie

verslag Luik-Bastenaken-Luik 2018

Luik-Bastenaken-Luik 2018 werd gewonnen door de Luxemburger Bob Jungels (Quick-Step Floors), zijn eerste overwinning in La Doyenne. De Luxemburgse kampioen verraste in de slotfase de favorieten en kwam solo over de streep in Ans. Een eindje achter Jungels kwam Michael Woods van EF-Drapac als tweede over de finish en completeerde Romain Bardet (AG2R La Mondiale) het podium.

De tweede Luik-Bastenaken-Luik voor dames werd gewonnen door de Nederlandse Anna van der Breggen. Zij was in 2017 ook al de sterkste.

parcours luik-bastenaken-luik 2019

Het definitieve parcours voor 2019 is nog niet gepubliceerd, onderstaande informatie is dus nog onder voorbehoud!

start en finish

De wedstrijd begint in Luik en gaat van daar naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens en vervolgens weer terug. De aankomst ligt in 2019 weer in de stad Luik zelf; de laatste jaren was Ans de aankomstplaats. De dames starten in Bastenaken en de laatste 45 km zijn gelijk aan de finale voor de heren.

route luik-bastenaken-luik 2019

De renners leggen in Luik-Bastenaken-Luik 2019 258 (heren) en 135 (dames) kilometer af.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2019 heren
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2019 dames

hellingen

Er zijn allerlei Ardense beklimmingen in het parcours opgenomen, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. De Rosier en la Redoute zijn bekende klimmen in de route. Voorheen was de beklimming van de Saint-Nicolas, een korte steile klim op ongeveer 5 km van de finish, vaak beslissend. In 2008 werd echter een nieuwe beklimming toegevoegd: de Roche-aux-Faucons, die sindsdien ook vaak de scherprechter was.

Luik-Bastenaken-Luik 2019 voor de heren kent elf geklassificeerde klimmen. Daarvan zaten er twee niet in de editie van vorig jaar: de Côte de Bonnerue die op de heenweg naar Bastogne moet worden bedwongen en de Côte de Mont-le-Soie op de terugweg. De dames vinden op hun route vier geklassificeerde klimmen.

nieuws luik-bastenaken-luik 2019

Finish verplaatst naar Boulevard d'Avroy

22 januari - De eindstreep van Luik-Bastenaken-Luik 2019 zal op de boulevard d’Avroy in Luik liggen. Dat maakte organisator ASO bekend tijdens een perspresentatie van de Waalse klassiekers. Eerder werd al bekend dat Ans niet meer de finishplaats zou zijn in 2019, nu weten we ook dat de beklimming van de Saint Nicolas ontbreekt in het nieuwe parcours.
Finish Luik-Bastenaken-Luik verplaatst naar Boulevard d'Avroy (wielerflits.nl)

Sam Oomen krijgt kansen: “In Luik zal ik een beschermde rol krijgen”

5 januari - Sam Oomen gaat in 2019 de rol van kopman op zich nemen in de Ardennenklassiekers. De jonge klimmer van Team Sunweb vertelt dat voor de camera van WielerFlits. Die rol deelt hij met Michael Matthews, die afgelopen jaar in enkele heuvelklassiekers van voren meedeed. “Van de Brabantse Pijl tot en met Luik hoop ik goed te zijn”, zegt Oomen.
Sam Oomen krijgt kansen: “In Luik zal ik een beschermde rol krijgen” (wielerflits.nl)

winnaars luik-bastenaken-luik

De Belg Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik 2018 werd gewonnen door de Luxemburger Bob Jungels (Quick-Step Floors). Nederlands succes was er nog in 2016, toen Limburger Wout Poels won. In 1988 zegevierde Adrie van der Poel in La Doyenne. In 1983 won Steven Rooks en in 1960 was Ab Geldermans de beste.
Laatste 5 winnaars:
2018Bob Jungels (Lux)
Anna van der Breggen (Ned)
2017Alejandro Valverde (Spa)
Anna van der Breggen (Ned)
2016Wout Poels (Ned)
2015Alejandro Valverde (Spa)
2014Simon Gerrans (Aus)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1892 tot nu.


luik-bastenaken-luik zelf fietsen

Tilff-Bastone-Tilff - 9 juni 2019
Luik-Bastenaken-Luik - 20 juli 2019
L-B-L (Le Champion) - 10 augustus 2019