WielrennenMaastricht.nl

GPS-tracks wielrennen

Op deze pagina vind je informatie over het gebruik van gps in het wielrennen.

gps-navigatie voor wielrenners

Met gps (Global Positioning System) kun je nauwkeurig je positie bepalen met satellietsignalen. Met gps kan van punt naar punt worden genavigeerd. Tegenwoordig hebben bijna alle auto's gps navigatie-apparatuur. Maar de techniek is ook goed bruikbaar voor bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Gebruik daarvoor een gps-apparaat speciaal voor fietsen, of in elk geval een toestel geschikt voor 'outdoor'-gebruik. Bekende fabrikanten zijn Garmin, Mio en Wahoo. Verschillende apps kunnen van je eigen smartphone een gps-toestel maken dat op de racefiets kan worden gebruikt, bijvoorbeeld Strava.

toepassing gps wielrennen

Een route die geschikt is gemaakt voor de gps-ontvanger wordt een gps-track genoemd. Een gps-track bestaat uit meerdere zogenaamde trackpoints. Een trackpoint is een positie (op basis van coƶrdinaten). Door de trackpoints in een bepaalde volgorde af te leggen kan een fietsroute worden gemaakt. Daarnaast kunnen in de route ook nog bepaalde punten worden gemarkeerd, waypoints genaamd. In de routes op deze site zijn bijvoorbeeld de klimmen en het vertrekpunt als waypoint gemarkeerd. GPS-tracks kunnen worden gedownload van internet en vanaf de computer naar de gps-ontvanger worden geladen. Het standaard bestandsformaat is .gpx.

gps-tracks van gereden routes

Met een gps-ontvanger (of een smartphone-app) kan een gereden route ook worden opgeslagen in het geheugen (een gps-log). Vervolgens kan de gereden route vanuit het gps-toestel worden geƫxporteerd naar een computer en gepubliceerd op internet. Ook hiervoor is Strava een handige toepassing. Je kunt hierin precies bijhouden welke routes je hebt gereden en kunt allerlei trainingsstatistieken bekijken. Je kunt in Strava ook je prestaties op bepaalde stukken ('segmenten'), bijv. klimmen, vergelijken met die van andere wielrenners.

gps-tracks wielrennenmaastricht.nl

Op dit moment is van de bijna alle routes op deze site een gps-versie beschikbaar. Op de pagina's van deze routes vind je op de onderste regel van de overzichtstabel de links "GPX (zip)" en "GPX". Met de eerste kun je de track als ingepakt zip-bestand downloaden. Pak dit uit en je hebt het gpx-bestand, wat je kunt exporteren naar je gps-ontvanger (raadpleeg de gebruiksaanwijzing van je gps-apparaat voor instructies). De tweede link is rechtstreeks naar het gpx-bestand. Veel fietsplezier!

ook zonder gps-toestel interessant: google maps!

Ook als je geen gps-ontvanger hebt, is de gps-track van een route interessant. Op de routepagina's kun je bijvoorbeeld de route bekijken met Google Maps. Je kunt kiezen tussen weergave op kaart en op satellietbeelden.