WielrennenMaastricht.nl

Kleding Team Visma Lease-a-Bike 2024

Luik-Bastenaken-Luik Dames logo Luik-Bastenaken-Luik logo

Luik-Bastenaken-Luik 2024: zondag 21 april

Luik-Bastenaken-Luik (fr: Liège-Bastogne-Liège) is een wielerklassieker die al sinds 1892 wordt verreden en tegenwoordig de reeks voorjaarsklassiekers afsluit. De eendaagse wedstrijd maakt deel uit van de UCI WorldTour kalender. Vanwege haar leeftijd wordt LBL wordt ook wel "La Doyenne" genoemd, wat "de ouderdomsdeken" betekent. Tegenwoordig organiseert Tour de France-organisator ASO de wedstrijd.

Traditioneel wordt een week eerder de Nederlandse voorjaarsklassieker Amstel Gold Race verreden.

Ga naar: Nieuws | Parcours | Hellingen | Favorieten | Winnaars | TV | Toerversie

parcours luik-bastenaken-luik 2024

start en finish

De wedstrijd begint op de Quai des Ardennes in Luik en gaat van daar naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens, en vervolgens weer terug. De aankomst van 2024 ligt ook weer op de Quai des Ardennes. De dames starten in Bastenaken en rijden grotendeels dezelfde finale als de heren.

De heren starten om 10:35 en de aankomst wordt rond 17:00 uur verwacht. Voor de dames is het vertrek aan het begin van de middag en de verwachte aankomst na die van de heren.

route luik-bastenaken-luik 2024

De renners leggen in Luik-Bastenaken-Luik 2024 259 (heren) en 147 (dames) kilometer af. Bekijk via onderstaande links het parcours en hoogteprofiel:

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024 heren
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2024 dames Luik-Bastenaken-Luik 2024 Hoogteprofiel

hellingen

Er zijn allerlei Ardense beklimmingen in het parcours opgenomen, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. Luik-Bastenaken-Luik 2024 voor de heren kent tien geklassificeerde klimmen, zo'n 4500 hoogtemeters. De dames vinden op hun route negen geklassificeerde hellingen. De laatste 80 km van de heren en dames zijn dit jaar voor het eerst gelijk. De Col du Rosier en de Côte de la Redoute zijn bekende klimmen in de route. Ook dit jaar is de Côte de la Roche-aux-Faucons de laatste beklimming, dus mogelijk is dat de scherprechter.


Favorieten luik-bastenaken-luik 2024

Favorieten bij de heren

Titelverdediger Remco Evenepoel en Primoz Roglic moeten verstek laten gaan na hun val in de Ronde van het Baskenland. Dat maakt de winnaar van 2021 Tadej Pogačar en wereldkampioen Mathieu van der Poel de grote favorieten dit jaar? Andere kanshebbers zijn Tom Pidcock, Richard Carapaz en Benoît Cosnefroy. Nederlandse outsiders zijn Bauke Mollema en Ide Schelling.
Klik hier voor de volledige deelnemerslijst (procyclingstats.com).

Favorieten bij de dames

Titelverdedigster Demi Vollering heeft haar deelname aangekondigd, en is dit jaar dan ook de grootste favoriet dit jaar, samen met haar Belgische ploeggenote Lotte Kopecky.
Klik hier voor de volledige deelnemerslijst (procyclingstats.com).

luik-bastenaken-luik 2024 op tv

TV-uitzending herenwedstrijd

Eurosport 1 en Sporza (op Eén) zenden Luik-Bastenaken-Luik live uit vanaf 13:00 uur, de NOS (op NPO1) vanaf 13:10 uur. Ook is de koers te zien via de Eurosport.nl/Discovery+/GCN+ en NOS.nl.

TV-uitzending dameswedstrijd

Eerder op de dag is ook de vrouwenwedstrijd van Luik-Bastenaken-Luik live te volgen via Eurosport, NOS en Sporza. De koers voor de dames wordt vanaf 11:15 uur live uitgezonden op Eurosport 1, Eurosport.nl/Discovery+/GCN+, NOS.nl, Sporza.be en vanaf 11:25 bij Sporza op Canvas en 11:30 op NPO 1.

winnaars luik-bastenaken-luik

De Belg Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik 2023 werd gewonnen door de Belg Remco Evenepoel en de Nederlandse Demi Vollering. Nederlands succes was er voor het laatst in 2016, toen Limburger Wout Poels won. In 1988 zegevierde Adrie van der Poel in La Doyenne. In 1983 won Steven Rooks en in 1960 was Ab Geldermans de beste.
Laatste 5 winnaars:
2023Remco Evenepoel (Bel) - Demi Vollering (Ned)
2022Remco Evenepoel (Bel) - Annemiek van Vleuten (Ned)
2021Tadej Pogacar (Slo) - Demi Vollering(Ned)
2020Primoz Roglic (Slo) - Lizzie Deignan (USA)
2019Jakob Fuglsang (Den) - Annemiek van Vleuten (Ned)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1892 tot nu.

Kleding Team DSM-Firmenich-PostNL 202

nieuws luik-bastenaken-luik 2023

Luik-Bastenaken-Luik nieuws 13 april: