WielrennenMaastricht.nl

Luik-Bastenaken-Luik logo

Luik-Bastenaken-Luik 2020

Luik-Bastenaken-Luik (fr: Liège-Bastogne-Liège) is een wielerklassieker die sinds 1892 wordt verreden en tegenwoordig de reeks voorjaarsklassiekers afsluit. De eendaagse wedstrijd maakt deel uit van de UCI WorldTour kalender. LBL wordt ook wel "La Doyenne" genoemd, wat letterlijk "de ouderdomsdeken" betekent en verband houdt met de lange levensduur van deze klassieker. Tegenwoordig is de organisatie van de wedstrijd in handen van de Société du Tour de France, die ook de Ronde van Frankrijk organiseert.

In 2020 werd Luik-Bastenaken-Luik verreden op zondag 26 april, met ook een wedstrijd voor dames.


Traditioneel wordt een week eerder de Nederlandse voorjaarsklassieker Amstel Gold Race verreden.

Ga naar: Het laatste nieuws | Het parcours | De hellingen | De winnaars | Toerversie

verslag Luik-Bastenaken-Luik 2019

Luik-Bastenaken-Luik 2019 werd gewonnen door de Deen Jakob Fuglsang (Astana). Hij kwam solo aan in Luik, nadat hij dit jaar al derde werd in de Amstel Gold Race en tweede in de Waalse Pijl. Tweede werd Davide Formolo en derde Maximilian Schachmann.

De derde Luik-Bastenaken-Luik voor dames werd gewonnen door de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Zij plaatste op La Redoute de beslissende aanval en reed solo de concurrentie op twee minuten achterstand.

parcours luik-bastenaken-luik 2020

start en finish

Het parcours van 2020 is nog niet bekend gemaakt!
De wedstrijd begint in Luik en gaat van daar naar Bastenaken, nabij de Luxemburgse grens, en vervolgens weer terug. De aankomst lag in 2019 weer in de stad Luik zelf; de jaren daarvoor was Ans de aankomstplaats. De dames starten in Bastenaken en rijden grotendeels dezelfde finale als de heren.

route luik-bastenaken-luik 2020

Het parcours van 2020 is nog niet bekend gemaakt!
De renners legden in Luik-Bastenaken-Luik 2019 256 (heren) en 138 (dames) kilometer af.

Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2020 heren
Parcours Luik-Bastenaken-Luik 2020 dames

hellingen

Het parcours van 2020 is nog niet bekend gemaakt!
Er zijn allerlei Ardense beklimmingen in het parcours opgenomen, vooral in het tweede deel van de wedstrijd. De Rosier en la Redoute zijn bekende klimmen in de route. Ook dit jaar is de Roche-aux-Faucons de laatste beklimming in het parcours van Luik-Bastenaken-Luik, dus mogelijk de scherprechter.

Luik-Bastenaken-Luik 2020 voor de heren kende elf geklassificeerde klimmen. Daarvan zaten er twee niet in de editie van vorig jaar: de Côte de Saint-Roch en de Côte de Mont-le-Soie. De dames vonden op hun route vijf geklassificeerde klimmen.


luik-bastenaken-luik zelf fietsen: toertochten

Tilff-Bastone-Tilff - ??? juni 2020
Toertocht Luik-Bastenaken-Luik - ??? juli 2020
L-B-L (Le Champion) - ??? augustus 2020

nieuws luik-bastenaken-luik 2020

Jakob Fuglsang wint Luik-Bastenaken-Luik 2019

28 april - Jacob Fuglsang heeft in Luik-Bastenaken-Luik een kroon gezet op zijn indrukwekkende voorjaar. Na een derde plaats in de Amstel Gold Race en een tweede plek in de Waalse Pijl pakte de Deen van Astana na een knappe solo de winst op het vernieuwde parcours in La Doyenne. Davide Formolo (BORA-hansgrohe) werd tweede, waarna Formolo’s ploegmaat Maximilian Schachmann de sprint voor plek drie won.
Jakob Fuglsang soleert naar winst in Luik-Bastenaken-Luik (WielerFlits.nl)

Annemiek van Vleuten wint Luik-Bastenaken-Luik dames 2019

28 april - Annemiek van Vleuten heeft op imposante wijze een natte editie van Luik-Bastenaken-Luik voor vrouwen gewonnen. De kopvrouw van Mitchelton-Scott plaatste op La Redoute de beslissende aanval, waarna ze solo de concurrentie op twee minuten achterstand reed.
Annemiek van Vleuten wint op indrukwekkende wijze Luik-Bastenaken-Luik (WielerFlits.nl)

winnaars luik-bastenaken-luik

De Belg Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst vijf overwinningen in Luik-Bastenaken-Luik.

Luik-Bastenaken-Luik 2019 werd gewonnen door de Deen Jakob Fuglsang en de Nederlandse Annemiek van Vleuten. Nederlands succes was er nog in 2016, toen Limburger Wout Poels won. In 1988 zegevierde Adrie van der Poel in La Doyenne. In 1983 won Steven Rooks en in 1960 was Ab Geldermans de beste.
Laatste 5 winnaars:
2019Jakob Fuglsang (Den) - Annemiek van Vleuten (Ned)
2018Bob Jungels (Lux) - Anna van der Breggen (Ned)
2017Alejandro Valverde (Spa) - Anna van der Breggen (Ned)
2016Wout Poels (Ned)
2015Alejandro Valverde (Spa)
Klik hier voor een overzicht van alle winnaars van 1892 tot nu.