WielrennenMaastricht.nl

voedingssupplementen voor wielrennen

Voedingssupplementen zijn pillen, poeders of drankjes die een aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Het zijn bijv. vitamines of mineralen die je bij het wielrennen extra nodig hebt. Bijvoorbeeld magnesium tegen kramp.

Vitamines en mineralen

Sporters hebben een grotere behoefte aan vitamines en mineralen. Voedingssupplementen kunnen dan helpen, maar vaak bevat een normale, gevarieerde voeding al voldoende vitamines en mineralen. Teveel van een bepaalde stof is soms even schadelijk als een tekort eraan! Als er echt een tekort is aan een essentiële voedingsstof (bijv. ijzertekort) dat niet via de voeding op te lossen is, kan een supplement nuttig zijn.

Voorbeeld: magnesium en kramp tijdens het fietsen

Kramp kan verschillende oorzaken hebben. Meestal ligt het aan vochttekort; meer drinken kan dan al helpen. Maar kramp kan ook het gevolg zijn van een magnesiumtekort. Het mineraal magnesium zit bijv. in chocolade, fruit, peulvruchten, zeevruchten en volkerenproducten. Magnesium kan ook in een voedingssuplement worden ingenomen.

Vetafbraak en spieropbouw

Vetafbraak en spieropbouw worden door de meeste sporters als gunstig beschouwd. Er zijn veel voedingssupplementen op de markt die daarbij zouden helpen. Maar veel daarvan werken niet, hebben schadelijk bijwerkingen of staan op de dopinglijst.

Supplementen met bewezen prestatiebevorderende werking

Er zijn supplementen waarvan bewezen is dat ze prestatiebevordenend kunnen zijn, maar zeker niet voor iedereen. Dit zijn creatine, cafeïne en bicarbonaat. Alleen volwassen eliteatleten zouden dergelijke supplementen moeten gebruiken.
  • Caffeïne: een kleine dosis cafeïne (1-3 mg/kg) kan helpen bij duursporten. Zo'n dosis kun je al halen uit caffeïnehoudende dranken (koffie, thee, cola). Ook sommige sportvoedingssupplementen bevatten caffeïne. Te hoge doses zijn niet effectief en kunnen negatieve effecten hebben zoals nervositeit of verstoorde slaap.
  • Creatine: wordt afgeraden voor een duursport als wielrennen, bevordert de sprintcapaciteit maar zorgt ook voor gewichtstoename.
  • Bicarbonaat: net als creatine werkt ook dit supplement voornamelijk bevorderend bij kortdurende inspanningen. Voor wielrennen heeft het daarom weinig nut.

Sport Supplementen bestellen


Bekijk de Supplementen van Duursport.nl
Bestel Supplementen op Nr1sportvoedingshop.nl